Opdrachtencentrale vzw treedt op als aankoopcentrale voor haar leden. De vzw is opgericht met een specifiek doel om te voorzien in behoeften van algemeen belang die niet van commerciële of industriële aard zijn.
Het maatschappelijk doel, zoals opgenomen in artikel 3 van de statuten stelt: De vereniging wordt opgericht met het specifieke doel te voorzien in behoeften van algemeen belang die niet van industriële of commerciële aard zijn. De vereniging heeft als doel op de ruimst mogelijke wijze bij te dragen tot de ondersteuning en uitbouw in het algemeen van de dienstverlening naar aanbesteders toe. Er wordt vastgesteld dat meerdere aanbestedende overheden worstelen met het (correct) toepassen van de wetgeving overheidsopdrachten. Dit heeft meerdere oorzaken: beschikbaarheid van de juiste aankoopprofielen, de meer en meer technische en complexe regelgeving,...
De vereniging heeft als maatschappelijk doel te trachten een soelaas te bieden aan aanbesteders in hun verplichtingen inzake toepassing wetgeving overheidsopdrachten, organisatie aankoopdiensten, kennis en vorming aankoopdienst,...
De intentie van de vereniging is niet om diensten aan te bieden (opleiding, consultancy,...) aan haar leden, maar wel om ondersteunend te werken naar haar leden, dit door externe opleidingen te ondersteunen, door analyses en informatie inzake overheidsopdrachten centraal ter beschikking te stellen, en tenslotte ook door raamovereenkomsten ter beschikking te stellen van haar leden. De vzw heeft m.a.w. geen activiteiten welke van commerciële of industriële aard zijn.
Alle inkomsten van de vzw worden integraal benut voor het maatschappelijke non-profit doel en voor haar leden. De vereniging onderstreept met haar oprichting en de uitbouw van haar activiteiten expliciet het belang van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Enkel aanbesteders kunnen toetredend lid worden van Opdrachtencentrale vzw.
Als lid toetreden is volledig gratis. Er wordt op geen enkel ogenblik gevraagd om enig lidgeld te betalen, noch wordt er gevraagd om een aandeel te verwerven in de organisatie.
Leden van Opdrachtencentrale vzw zijn niet onderworpen aan enige verplichting tot deelname en/of afname betreffende de raamovereenkomsten. Elk lid beslist steeds volledig zelf en vrij.
De aanvraag tot toetreding moet met het ingevulde en ondertekende toetredingsprotocol (zie bijlage) worden overgemaakt aan de Opdrachtencentrale vzw ter kennisname.
Elke aanvraag tot lidmaatschap dient goedgekeurd te worden door de Raad van Bestuur van Opdrachtencentrale vzw. Vanaf goedkeuring wordt het ledenregister aangepast met verwijzing naar de datum waarop de beslissing tot goedkeuring werd genomen. Deze datum bepaalt bijgevolg het moment vanaf wanneer een toegetreden lid kan afnemen van de raamovereenkomsten die door Opdrachtencentrale vzw in de markt werden geplaatst.
Efficiëntie en kostenbesparingen:
Door lid te worden van Opdrachtencentrale vzw, kan het lokaal bestuur profiteren van de schaalvoordelen en de efficiënte aanbestedingsprocedures die de vereniging biedt. Dit leidt tot significante kostenbesparingen en een hogere efficiëntie in onze overheidsopdrachten.
Wettelijke en administratieve naleving:
Het indienen van het lidmaatschap en het ondertekenen van het toetredingsdocument garandeert dat het lokaal bestuur in volledige overeenstemming blijft met de geldende wet- en regelgeving omtrent overheidsopdrachten en samenwerkingsverbanden.
Bevestiging van commitment aan Opdrachtencentrale vzw:
Door het toetredingsdocument te ondertekenen, bevestigt het lokaal bestuur haar commitment aan de samenwerking met de vereniging en de voordelen die deze samenwerking biedt. Dit toont ook aan de inwoners van Wijnegem dat het lokaal bestuur actief werkt aan het optimaliseren van de uitgaven en de dienstverlening.
Mogelijkheden van lopende en toekomstige projecten:
Door lid te worden krijgt het lokaal bestuur volledige toegang tot lopende raamovereenkomsten en aanbestedingen die via de vereniging verlopen. Het bestuur wenst de mogelijkheden die deze samenwerking biedt te onderzoeken en te gebruiken in lopende en toekomstige projecten.
Conclusie:
Het is in het belang van het lokaal bestuur om het lidmaatschap van Opdrachtencentrale vzw te ondertekenen en de goedkeuring van het lidmaatschap door de raad te laten bekrachtigen. Dit verzekert toegang tot de voordelen van het lidmaatschap en garandeert naleving van wettelijke vereisten.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43 m.b.t. de wijzigingen van de opdracht.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het indienen van het lidmaatschap bij Opdrachtencentrale vzw, Picardstraat 7 bus 100, 1000 Brussel, goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het toetredingsdocument van Opdrachtencentrale vzw goed te keuren en te ondertekenen.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het vast bureau te machtigen voor de afwerking van dit besluit.