Het agentschap Facilitair Bedrijf (gekend als Het Facilitair Bedrijf) ondersteunt entiteiten binnen de Vlaamse overheid en lokale besturen met facilitaire dienstverlening. Ze willen een voorbeeldfunctie vervullen door op efficiënte wijze een duurzaam facilitair aanbod te realiseren.
Het Facilitair Bedrijf wil een inspirerende en duurzame werkomgeving creëren opdat de collega’s van de Vlaamse overheid kunnen uitblinken.
Het Facilitair Bedrijf onderschrijft de algemene waarden van de Vlaamse overheid. Maar daar voegen ze nog een aantal waarden, die specifiek verband houden met hun werking en dienstverlening, aan toe:
Conform aan de wetgeving overheidsopdrachten sluit ze raamovereenkomsten met één (of meerdere) leverancier(s) af met het oog op het leveren van werken, goederen en diensten, die bijdragen tot en noodzakelijk zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel.
Alle voorwaarden waaronder de raamcontractant de opdracht zal uitvoeren, zoals leveringstermijn, betalingstermijn, tarieven en kortingen, zijn vastgelegd in het bestek van de opdracht.
Het Facilitair Bedrijf sluit raamcontracten als aankoopcentrale, waarbij in het bestek bepaald wordt wie van de overeenkomst kan afnemen (toepassingsgebied). Dit verschilt per opdracht. De raamovereenkomst “Leveren van persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding - Bestek nr. 2023/HFB/MPMO/107361 - Perceel 1 - Werk- en beschermkleding” vermeldt ook de Vlaamse gemeenten als mogelijke afnemers.
In functie van de aankoop van nieuwe werk- en beschermkleding is deze raamovereenkomst een mooie opportuniteit voor het lokaal bestuur.
Procedure:
De principiële beslissing van Het Facilitair Bedrijf van 6 februari 2023 tot plaatsing van de raamovereenkomst “Leveren van persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding - Bestek nr. 2023/HFB/MPMO/107361 - Perceel 1 - Werk- en beschermkleding” en keuze van de mededingingsprocedure met onderhandeling als gunningsprocedure.
De beslissing van het gunningsverslag van 17 mei 2023, waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan TRIC nv, Vijverhoek 41-43, 8520 Kuurne.
Efficiëntie en kostenbesparingen:
Door in te schrijven op de raamovereenkomst via Het Facilitair Bedrijf, kan het lokaal bestuur profiteren van de schaalvoordelen en de efficiënte aanbestedingsprocedures die Het Facilitair Bedrijf biedt. Dit leidt tot significante kostenbesparingen en een hogere efficiëntie in onze overheidsopdrachten.
Dit toont ook aan de inwoners van Wijnegem dat de gemeente actief werkt aan het optimaliseren van de uitgaven en de dienstverlening.
Wettelijke en administratieve naleving:
De goedkeuring tot toetreding van de raamovereenkomst aangeboden door Het Facilitair Bedrijf garandeert dat het lokaal bestuur in volledige overeenstemming blijft met de geldende wet- en regelgeving omtrent overheidsopdrachten en samenwerkingsverbanden.
Conclusie:
Het is in het belang van het lokaal bestuur om de toetreding tot de raamovereenkomst aangeboden door Het Facilitair Bedrijf goed te keuren en door de gemeenteraad te laten bekrachtigen. Dit verzekert de naleving van wettelijke vereisten.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43 m.b.t. de wijzigingen van de opdracht.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad beslist de samenwerking met de aankoopcentrale van Het Facilitair Bedrijf, goed te keuren.
De gemeenteraad beslist beroep te doen op de aankoopcentrale van Het Facilitair Bedrijf voor de aankoop van werk- en beschermkleding aangeboden via de raamovereenkomst “Leveren van persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding - Bestek nr. 2023/HFB/MPMO/107361 - Perceel 1 - Werk- en beschermkleding”.
De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te machtigen voor de afwerking van dit besluit.