De huidige wetgeving met betrekking tot de aangifte van stil geboren kinderen voorziet dat voor een kind dat meer dan 6 maanden gedragen werd en kort voor of na de geboorte overlijdt, een akte van overlijden moet worden opgesteld. Deze aangifte is verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen (26 weken of 6 maanden). Werd het kind tussen 140 en 179 dagen gedragen, dan kan het kind wettelijk worden aangegeven en officieel een naam krijgen. Een kind dat minder dan 140 dagen gedragen werd, kan niet wettelijk aangegeven worden en kan dus niet officieel een naam krijgen. Het sterrenregister wil daar een antwoord op bieden.
Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring, ongeacht de duur van de zwangerschap. Met een sterrenregister krijgen ouders van sterrenkindjes de mogelijkheid om hun kind symbolisch te registreren en aldus een naam te geven die geregistreerd wordt.
Om ook ouders die in het verleden een stilgeboren kind kregen dat nooit geregistreerd werd een hart onder de riem te steken, staat het sterrenregister open voor alle kindjes die ooit stilgeboren zijn in Wijnegem of waarvan de ouders op het moment van de geboorte in Wijnegem woonden, ongeacht de duur van de zwangerschap.
De wet van 27 april 1999 tot invoeging van een artikel 80bis in het Burgerlijk Wetboek en tot opheffing van het decreet van 4 juli 1806 aangaande de manier van opstelling van de akte waarbij de ambtenaar van de burgerlijke stand constateert dat hem een levenloos kind werd vertoond.
Het gemeenteraadsbesluit van 15 maart 2021 waarin het reglement geboortepremie werd goedgekeurd.
De gemeenteraad beslist het reglement tot opmaak van een sterrenregister goed te keuren met ingang van 1 september 2024.