Terug
Gepubliceerd op 28/02/2023

2023_GR_00016 - Duurzaamheid - Burgemeesterconvenant 2030 - Energie- en klimaatactieplan - Wijnegems klimaatplan ‘Wijnegem plant actie’ - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 27/02/2023 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Lieve Kelders, Voorzitter; Leen Wouters, Burgemeester; Maarten Janssens, 1ste schepen; Tom Tachelet, 2de schepen; Juul Liekens, 3de schepen; Dirk Verhaert, Raadslid; Inge Carpentier, Raadslid; Marleen Elen, Raadslid; Glenn Gené, Raadslid; Marc De Coninck, Raadslid; Dirk Maes, Raadslid; Herman Platteau, Raadslid; Nadine Vandecaveije, Raadslid; Viktor Werrebroeck, Raadslid; Lusse Berden, Raadslid; Anne-Marie Matthys, Raadslid; Carmen Baelden, Raadslid; Leen Nagels, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Nadine Wouters, 4de schepen; Roger Boeckxstaens, Raadslid; An Stuyck, Raadslid; Glenn De Cleen, Raadslid

Secretaris

Leen Nagels, Algemeen directeur

Voorzitter

Lieve Kelders, Voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00016 - Duurzaamheid - Burgemeesterconvenant 2030 - Energie- en klimaatactieplan - Wijnegems klimaatplan ‘Wijnegem plant actie’ - Goedkeuring

Aanwezig

Lieve Kelders, Leen Wouters, Maarten Janssens, Tom Tachelet, Juul Liekens, Dirk Verhaert, Inge Carpentier, Marleen Elen, Glenn Gené, Marc De Coninck, Dirk Maes, Herman Platteau, Nadine Vandecaveije, Viktor Werrebroeck, Lusse Berden, Anne-Marie Matthys, Carmen Baelden, Leen Nagels
Stemmen voor 10
Carmen Baelden, Dirk Maes, Herman Platteau, Juul Liekens, Leen Wouters, Maarten Janssens, Marc De Coninck, Tom Tachelet, Anne-Marie Matthys, Lieve Kelders
Stemmen tegen 2
Marleen Elen, Lusse Berden
Onthoudingen 5
Dirk Verhaert, Glenn Gené, Inge Carpentier, Nadine Vandecaveije, Viktor Werrebroeck
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00016 - Duurzaamheid - Burgemeesterconvenant 2030 - Energie- en klimaatactieplan - Wijnegems klimaatplan ‘Wijnegem plant actie’ - Goedkeuring 2023_GR_00016 - Duurzaamheid - Burgemeesterconvenant 2030 - Energie- en klimaatactieplan - Wijnegems klimaatplan ‘Wijnegem plant actie’ - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 21 september 2020 ging de gemeenteraad akkoord met ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030. Tevens werd aan IGEAN de opdracht gegeven een gemeentelijk energie- en klimaatactieplan op te stellen. 

Het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan kwam tot stand in samenwerking met IGEAN en provincie Antwerpen op basis van een voortraject bestaande uit de volgende onderdelen: 

  • event met de officiële ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 (najaar 2020);
  • startoverleg met betrokken schepenen en ambtenaren;
  • workshop mitigatie voor betrokken ambtenaren;
  • regionale workshop adaptatie i.s.m. provincie Antwerpen;
  • opmaak klimaatimpactanalyse i.s.m. provincie Antwerpen;
  • opmaak risico- en kwetsbaarheidsanalyse i.s.m. provincie Antwerpen;
  • uitwerken van klimaatactieplannen op gemeentelijk niveau.

De gemeente dient binnen twee jaar na ondertekening van het Burgemeestersconvenant een CO2 emissie-inventaris op te maken en een klimaatactieplan in te dienen bij het secretariaat van Convenant of Mayors. Dit klimaatactieplan beschrijft hoe de gemeente: 

  • de uitstoot van CO2 (en eventueel van andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten minste 40 % zal terugdringen ten opzichte van het referentiejaar, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen;
  • haar veerkracht zal verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Omdat het proces van het uitwerken van de acties nog volop aan de gang was, werd begin september 2022 bij het secretariaat van Convenant of Mayors een uitstel van 6 maanden aangevraagd. Bijgevolg is de nieuwe einddatum waartegen het energie- en klimaatactieplan moet worden ingediend 21 maart 2023. 

Argumentatie

De provincie Antwerpen stelde een gebruiksvriendelijk sjabloon met gemeentegebonden cijfers ter beschikking aan gemeenten in samenwerking met IGEAN. Dit sjabloon laat toe om op een efficiënte en eenvormige manier het lokaal klimaatbeleid vorm te geven. In samenwerking met IGEAN werd dit sjabloon verder uitgewerkt op het gemeentelijke niveau en werden er concrete acties aan toegevoegd. Het klimaatactieplan omvat volgende onderdelen:

  • Strategie. Dit deel omvat de visie, de beleidscontext en de wijze waarop het lokaal klimaatbeleid overlegd, gefinancierd en geëvalueerd wordt.
  • Zeven speerpunten met een toekomstbeeld, lokale indicatoren, operationele doelstellingen, en sleutelacties voor het lokaal klimaatbeleid, zowel op vlak van mitigatie als adaptatie aangevuld met concrete acties op het gemeentelijke niveau.
  • Klimaatimpactanalyse. Dit onderdeel omvat de volgende elementen: de nulmeting van de uitstoot van de gemeente in het referentiejaar, een analyse van de bronnen van CO2-uitstoot in de gemeente in het meest recente inventarisjaar, de evolutie van de uitstoot doorheen de jaren, en het beleidsscenario dat aantoont wat er nodig is om de lokale uitstoot in 2030 met 40% te verminderen. 
  • Risico- en kwetsbaarheidsanalyse (RKA). De RKA beschrijft de gevolgen van klimaatopwarming voor de gemeente. De provincie zorgt voor een lokale RKA op maat van de gemeente. 

De sleutelacties voor Wijnegem werden uiteindelijk opgenomen in een afzonderlijk document, zijnde het Wijnegems klimaatplan ‘Wijnegem plant actie’. 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 2.

De gemeenteraadsbeslissing van 18 mei 2015 betreffende het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2020.

De gemeenteraadsbeslissing van 21 september 2020 betreffende het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2030 aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

De gemeenteraadsbeslissing van 20 september 2021 tot het ondertekenen van het (Vlaams) Lokaal Energie- en Klimaatpact.

De gemeenteraadbeslissing van 21 november 2022 tot het ondertekenen van het (Vlaams) Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013 - 2020.

Het akkoord van Parijs van 12 december 2015.

Het Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019 - 2024.

Het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te werken.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021 - 2030.

Het nationaal klimaat- en energieplan 2021 - 2030.

Het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie.

De visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan 2030 goed en neemt kennis van de acties uit het plan, opgenomen in het document met titel : Wijnegems klimaatplan ‘Wijnegem plant actie’. 

Artikel 2

In de beleids- en beheerscyclus zullen de nodige middelen voorzien worden om deze acties te realiseren.

Artikel 3

Aan IGEAN wordt de opdracht gegeven het actieplan in te dienen bij het secretariaat van Convenant of Mayors onder de vorm van een SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan).

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan IGEAN op mail naar klimaat@igean.be