Terug
Gepubliceerd op 21/12/2022

2022_GR_00138 - Retributie - Verwijderen en verwerken van sluikstort - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 19/12/2022 - 21:00 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Retributiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Lieve Kelders, Voorzitter; Leen Wouters, Burgemeester; Maarten Janssens, 1ste schepen; Tom Tachelet, 2de schepen; Juul Liekens, 3de schepen; Nadine Wouters, 4de schepen; Dirk Verhaert, Raadslid; Inge Carpentier, Raadslid; Marleen Elen, Raadslid; Glenn Gené, Raadslid; An Stuyck, Raadslid; Marc De Coninck, Raadslid; Dirk Maes, Raadslid; Herman Platteau, Raadslid; Glenn De Cleen, Raadslid; Nadine Vandecaveije, Raadslid; Viktor Werrebroeck, Raadslid; Lusse Berden, Raadslid; Carmen Baelden, Raadslid; Leen Nagels, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Roger Boeckxstaens, Raadslid; Anne-Marie Matthys, Raadslid

Secretaris

Leen Nagels, Algemeen directeur

Voorzitter

Lieve Kelders, Voorzitter

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00138 - Retributie - Verwijderen en verwerken van sluikstort - Goedkeuring

Aanwezig

Lieve Kelders, Leen Wouters, Maarten Janssens, Tom Tachelet, Juul Liekens, Nadine Wouters, Dirk Verhaert, Inge Carpentier, Marleen Elen, Glenn Gené, An Stuyck, Marc De Coninck, Dirk Maes, Herman Platteau, Glenn De Cleen, Nadine Vandecaveije, Viktor Werrebroeck, Lusse Berden, Carmen Baelden, Leen Nagels
Stemmen voor 19
An Stuyck, Carmen Baelden, Dirk Maes, Dirk Verhaert, Glenn De Cleen, Glenn Gené, Herman Platteau, Inge Carpentier, Juul Liekens, Leen Wouters, Maarten Janssens, Marc De Coninck, Marleen Elen, Nadine Vandecaveije, Nadine Wouters, Tom Tachelet, Viktor Werrebroeck, Lusse Berden, Lieve Kelders
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00138 - Retributie - Verwijderen en verwerken van sluikstort - Goedkeuring 2022_GR_00138 - Retributie - Verwijderen en verwerken van sluikstort - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Artikel 12 van het Materialendecreet verbiedt om afvalstoffen achter te laten in strijd met de voorschriften van het decreet of zijn uitvoeringsbesluiten. Sluikstorten wordt uitdrukkelijk beschouwd als een milieumisdrijf (zie artikel 16.1.2, 2° van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM)). 

Voor het lokaal bestuur zijn er 3 manieren mogelijk om op te treden tegen sluikstorten. Er kan gebruik gemaakt worden van bestuurlijke of strafrechtelijke maatregelen volgens titel XVI van het DABM, of er kan gebruik gemaakt worden van GAS-boetes. Deze worden door het lokaal bestuur aangewend voor de handhaving van kleine vormen van openbare overlast. Daarnaast kan het lokaal bestuur de opruimingskosten verhalen op de sluikstorter via een retributie.

Het lokaal bestuur en de inwoners worden regelmatig geconfronteerd met afvalstoffen die worden achtergelaten op niet-reglementaire wijze.

Argumentatie

Het is noodzakelijke dat sluikstort zo vlug mogelijk verwijderd wordt, omdat dit past in een algemeen streven naar een nette en leefbare gemeente.

Het verwijderen en verwerken van deze achtergelaten afvalstoffen vergt extra inspanningen van de diensten van het lokaal bestuur en gaat gepaard met extra kosten.

De kosten voor het opruimen van sluikstort kunnen worden verhaald op degene die het misdrijf heeft begaan. De retributie voor het opruimen van sluikstorten dekt de kost voor het ruimen van het afval, inclusief de kosten voor het ingezette materieel en personeel. Het lokaal bestuur kan de afvalstoffen door eigen personeel laten opruimen of door derden. De retributie kan slechts louter kostendekkend zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met:

  • de afstand die afgelegd wordt om het afval op te halen en/of weg te brengen;
  • de aard en de hoeveelheid van de achtergelaten afvalstoffen;
  • het ingezette materieel en personeel.

De retributie kan eventueel gecombineerd worden met een GAS-boete of een bestuurlijke of strafrechtelijke sanctie volgens het milieuhandhavingsdecreet. Vanwege het non bis in idem-beginsel in strafzaken, is het in dat geval uitgesloten dat in de retributie forfaitaire administratieve kosten inbegrepen zijn voor het weghalen en wegbrengen van het gesluikstorte afval. Het non bis in idem-beginsel verzet zich immers niet tegen het bestaan van verschillende sanctioneringsmogelijkheden naast elkaar, maar wel tegen de cumulatieve toepassing van deze sancties voor dezelfde feiten ten aanzien van eenzelfde persoon.

Juridische grond

Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, meer bepaald artikel 16.1.2. 2° en 16.6.3 § 2.

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet), meer bepaald artikel 12 § 1.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, na wijzigingen.

De omzendbrief KB/ABB 201.912 van 15 februari 2019 omtrent de gemeentefiscaliteit.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA).

Het uniform politiereglement van de politiezone Minos, goedgekeurd op de gemeenteraad van 1 juli 2020.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist het retributiereglement voor het verwijderen en verwerken van sluikstort als volgt goed te keuren:

Artikel 1
Grondslag retributie en geldigheidstermijn

Vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025 wordt een retributie vastgesteld voor het verwijderen en verwerken van afvalstoffen, achtergelaten op niet-reglementaire wijze.

Artikel 2
Retributieplichtige

De retributie is verschuldigd door de persoon die de afvalstoffen achtergelaten heeft. De persoon die de opdracht of de toelating gaf of de eigenaar van de afvalstoffen is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de retributie. Wat betreft hondenpoep is de begeleider of diegene die voor hem/haar burgerlijk aansprakelijk is, de retributie verschuldigd.

Artikel 3

Retributietarief en berekeningswijze

De retributie wordt als volgt berekend en vastgesteld:

  1. loonkosten van werklieden tijdens het verwijderen van achtergelaten afvalstoffen:  43,00 euro/uur/personeelslid;
  2. inzetten van een voertuig met chauffeur tijdens het verwijderen van de achtergelaten afvalstoffen: 50 euro/uur, inclusief de afgelegde km van en naar de overslag- of verwerkingsinstallatie;
  3. overslag en verwerken: 0,20 euro/kg;
  4. verbruikte goederen en/of materiaal: tegen aankoopprijs;
  5. in geval van verwijdering en/of verwerking door een externe firma op verzoek van de gemeente: aanrekening aan de werkelijke kostprijs volgens de factuur van de externe firma.
Artikel 4

Betalingswijze en -termijn

De retributie is verschuldigd na het verstrekken van de dienst en dit op basis van een door het lokaal bestuur toegezonden betalingsverzoek.

De retributie dient betaald te worden via overschrijving op de bankrekening van het lokaal bestuur binnen de dertig dagen na toezending van het betalingsverzoek.

Bij gebrek aan betaling binnen deze termijn, zal het verschuldigde bedrag worden ingevorderd op basis van artikel 177 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 of via een procedure bij de burgerlijke rechtbank. 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemandateerd om verdere prijswijzingen door te voeren.