Terug
Gepubliceerd op 22/11/2022

2022_GR_00106 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan - Vigna (gedeeltelijke herziening RUP Kasteeldomeinen) - Voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 21/11/2022 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Lieve Kelders, Voorzitter; Leen Wouters, Burgemeester; Maarten Janssens, 1ste schepen; Tom Tachelet, 2de schepen; Juul Liekens, 3de schepen; Nadine Wouters, 4de schepen; Dirk Verhaert, Raadslid; Inge Carpentier, Raadslid; Roger Boeckxstaens, Raadslid; Marleen Elen, Raadslid; Glenn Gené, Raadslid; An Stuyck, Raadslid; Marc De Coninck, Raadslid; Dirk Maes, Raadslid; Herman Platteau, Raadslid; Nadine Vandecaveije, Raadslid; Viktor Werrebroeck, Raadslid; Lusse Berden, Raadslid; Anne-Marie Matthys, Raadslid; Leen Nagels, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Glenn De Cleen, Raadslid

Secretaris

Leen Nagels, Algemeen directeur

Voorzitter

Lieve Kelders, Voorzitter

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00106 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan - Vigna (gedeeltelijke herziening RUP Kasteeldomeinen) - Voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Aanwezig

Lieve Kelders, Leen Wouters, Maarten Janssens, Tom Tachelet, Juul Liekens, Nadine Wouters, Dirk Verhaert, Inge Carpentier, Roger Boeckxstaens, Marleen Elen, Glenn Gené, An Stuyck, Marc De Coninck, Dirk Maes, Herman Platteau, Nadine Vandecaveije, Viktor Werrebroeck, Lusse Berden, Anne-Marie Matthys, Carmen Baelden, Leen Nagels
Stemmen voor 20
An Stuyck, Carmen Baelden, Dirk Maes, Dirk Verhaert, Glenn Gené, Herman Platteau, Inge Carpentier, Juul Liekens, Leen Wouters, Maarten Janssens, Marc De Coninck, Marleen Elen, Nadine Vandecaveije, Nadine Wouters, Roger Boeckxstaens, Tom Tachelet, Viktor Werrebroeck, Lusse Berden, Anne-Marie Matthys, Lieve Kelders
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00106 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan - Vigna (gedeeltelijke herziening RUP Kasteeldomeinen) - Voorlopige vaststelling - Goedkeuring 2022_GR_00106 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan - Vigna (gedeeltelijke herziening RUP Kasteeldomeinen) - Voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

IGEAN Dienstverlening werd door het college van burgemeester en schepenen van lokaal bestuur Wijnegem in zitting van 27 december 2018 aangesteld als ontwerper van het RUP 'Vigna'. Het RUP heeft volgende doelstellingen:

  • de inplanting mogelijk maken van een loods voor de verwerking van druiven tot wijn,
  • in de bestaande woningen een bed and breakfast en een conciërgewoning onder brengen,
  • het toelaten van een infrastructuur om wijnproeverijen te laten doorgaan in gebouwen en in open lucht,
  • beperkte parkeerruimte voorzien voor de wijnmakerij, de wijnproeverij en de bed and breakfast.

Argumentatie

Visie

Visie komende 10 jaar

De ontwikkeling van nieuwe wijngaarden is voor de nabije toekomst niet voorzien. Het RUP heeft als doel de wijnmakerij te herlokaliseren van het kasteel Vigna naar de wijngaarden ten westen van de ’s Gravenwezelsteenweg.

Er wordt geopteerd om de nieuwe loods, +/- 640 m² groot, te bundelen bij de bestaande gebouwen, ’s Gravenwezelsteenweg 37 en 39, die tevens eigendom zijn van de firma Vigna bvba en in gebruik zijn als bed and breakfast, conciërgewoning en wijnproeverij, om zo de omliggende open ruimte te vrijwaren. De loods sluit aan bij de woning te ’s Gravenwezelsteenweg 39 en is er een uitbreiding van. In de loods worden volgende activiteiten ondergebracht:

  • kelder: rijping van wijn in eiken vaten,
  • gelijkvloers: ruimtes voor botteling van wijn, etikettering en verpakking, opslag van afgewerkte producten, opslag van leeggoed, opslag van wijn in 22 cuves (tanks), werkruimte en garage voor tractoren en wijnbouwwerktuigen,
  • verdieping onder schuin dak: stockage van wijn.

De loods wordt in dezelfde esthetische materialen uitgevoerd als de bestaande wijnproeverij, nl. gevels in natuurlijke brede eiken beplanking en het dak in zwarte gegolfde platen. Deze materialen zorgen voor een landschappelijke inpassing van het gebouw in de omgeving (cfr. bestaande wijnproeverij). Hemelwater wordt opgevangen in ACODRAIN-geulen en komt terecht in ondergrondse betonnen reservoirs. Dit water wordt gebruikt voor besproeiing en reiniging. Het hemelwater op de loods wordt plaatselijk geïnfiltreerd in de zanderige bodem. Om de loods te kunnen realiseren, wordt een doorgeschoten haag bestaande uit cipressen gerooid en een deel van de wijnstokken ten noorden van de loods.

De woning te ’s Gravenwezelsteenweg 39 zal op de gelijkvloerse verdieping ingericht worden met burelen en een refter voor het personeel en op de eerste verdieping met 2 slaapkamers onder het dak, horende bij de bed and breakfast.

De bestaande eengezinswoning te 's Gravenwezelsteenweg 37 werd verbouwd tot een conciërgewoning met 5 overnachtingsmogelijkheden voor telkens 2 personen. De conciërge is werkzaam in de wijnmakerij en de wijngaard. Door de ligging van de conciërgewoning nabij de wijngaarden is er permanent controle mogelijk. De conciërge zorgt ook voor de opvang van bezoekers, het ontbijt en het onderhoud van de infrastructuur. De bed and breakfast wordt bestendigd als toeristische logies. Deze functie is verenigbaar met de agrarische functie van de omgeving en draagt bij tot het recreatief medegebruik van het omliggende openruimte gebied.

Een bestaande houten berging wordt gebruikt als wijnproeverij. De Vigna-wijnen zijn een streekproduct met een ecotoeristische waarde voor de gemeente Wijnegem. De wijnproeverij staat volledig in het teken van de promotie van deze wijnen en draagt bij tot het recreatief medegebruik van deze open ruimte. Bezoek en toeristische wandelingen door de wijngaarden worden gecombineerd met de wijnproeverij. Naast de houten wijnproeverij kan een open luifel dienstig zijn bij wijnproeverijen in openlucht.

De toegang tot de wijnmakerij, de wijnproeverij en de bed and breakfast, blijft gesitueerd in de Groenstraat. Het domein blijft afgeschermd van de ’s Gravenwezelsteenweg en de Groenstraat door een inheemse haag.

De parkeerruimte voor werknemers en bezoekers wordt gesitueerd ter hoogte van de toegang tot het domein en wordt uitgevoerd in waterdoorlatende en natuurlijke materialen (bv. dolomiet, grasdallen, kasseien, …) die passen in het landschap. Er worden ca. 25 parkeerplaatsen voorzien langs de bosrand. (Overdekte) fietsenstallingen met een oppervlakte van minimaal 50 m² worden gesitueerd in het verlengde van de parking. Deze worden voorzien van elektrische laadpunten die mogelijks gevoed worden door zonnepanelen. De fietsenberging wordt uitgevoerd in eikenhouten balken en met een dak in dezelfde materialen als de wijnproeverij.

Het vrachtverkeer naar de wijnmakerij blijft beperkt tot vrachtwagens van max 7,5 ton. Het is niet de bedoeling het domein met grote vrachtwagens in te rijden teneinde het domein niet te ontsieren met grote wegen en verharde parkings. De leveringen en afhalingen zullen meestal met personenwagens of bestelwagens gebeuren en uitzonderlijk met lichte vrachtwagens. Een maximum van gemiddeld een 5-tal leveringen/afhalingen per dag wordt verwacht tijdens het hoogseizoen dat loopt van mei tot oktober. Zwaardere vrachtwagens lossen hun goederen bij het bedrijf Frisomat in de Stokerijstraat te Wijnegem, vanwaar de goederen met kleinere vrachtwagens geleverd worden aan de wijnmakerij. Dit vrachtverkeer maakt gebruik van de wegen die nu reeds aanwezig zijn op het terrein.

Andere toegelaten verhardingen zijn:

  • Terrassen aan de bed and breakfast/conciërgewoning.
  • Terras voor de wijnproeverij.
  • Toegangen tot de gebouwen.
  • Prefab betonnen vloerplaten voor de toegang tot de loods omwille van milieu-/hygiënische redenen. Het water infiltreert tussen de platen.
  • Paden in natuurlijke waterdoorlatende materialen.

Geactualiseerde visie

Tijdens de RUP-procedure werd een vergunning verleend voor werken aan de hoevegebouwen die binnen het bestaande RUP Kasteeldomeinen reeds vergunbaar waren. Dit heeft geleid tot een beperkte wijziging aan het bouwconcept.

Hierbij werd aan de rechterzijde een vleugel toegevoegd, waardoor een binnenplein voor de kantoren en de logies gecreëerd wordt. Dit gewijzigde plan werd verwerkt in het voorliggende RUP.

Procesverloop

Het planproces voor de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en plan-MER wordt uitgevoerd overeenkomstig de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en het besluit betreffende de integratie van effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen. De nodige stappen voor de opmaak van een MER-screeningsnota zijn geïntegreerd in de procedure. In een eerste fase werd een procesnota en een startnota opgemaakt. De startnota werd voorgelegd aan de bevolking, de besturen en de adviesinstanties. Zij hadden de mogelijkheid opmerkingen en adviezen uit te brengen over de startnota. De startnota werd ook voor advies voorgelegd aan verschillende adviesinstanties. Op basis van de inspraakreacties en de adviezen van de adviesinstanties werd een scopingnota opgemaakt. De scopingnota bevat dezelfde onderdelen als de startnota, maar is verder uitgewerkt op basis van de uitgebrachte adviezen van de openbare besturen en het resultaat van de publieke raadpleging over de startnota. De startnota evolueert in feite naar een scopingnota. Vervolgens werd het RUP verder uitgewerkt tot een voorontwerp. Het voorontwerp RUP, met inbegrip van de MER-screening (beoordeling van de milieueffecten), werd voor advies overgemaakt aan de adviesinstanties. Er werd een plenaire vergadering georganiseerd op 1 juli 2022 om vervolgens tot voorliggend ontwerp te komen. Na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad zal het voorliggend ontwerp worden onderworpen aan een openbaar onderzoek gedurende 60 dagen.

Noot: Op 11 april 2022 maakte de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving, Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten bekend dat het Team MER had bepaald dat er geen plan-MER opgesteld moet worden voor het RUP Vigna.

Juridische grond

Artikel 2.2.21, § 1 - Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening: De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast. Na de voorlopige vaststelling wordt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan onmiddellijk opgestuurd naar de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, naar het departement en naar de Vlaamse regering.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Vigna (Gedeeltelijke herziening RUP Kasteeldomeinen), zoals opgemaakt door IGEAN Dienstverlening, voorlopig vast te stellen.

Artikel 2

Het ontwerp van RUP Vigna (Gedeeltelijke herziening RUP Kasteeldomeinen) wordt overgemaakt aan de deputatie van de provincie, aan het departement en aan de Vlaamse Regering (toepassing artikel 2.2.21, § 1. - Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Vigna (Gedeeltelijke herziening RUP Kasteeldomeinen) samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten aan een openbaar onderzoek dat binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling, vermeld in paragraaf 1, minstens wordt aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. Die termijn is een termijn van orde (toepassing artikel 2.2.21., § 2. - Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).