Terug
Gepubliceerd op 29/11/2021

2021_GR_00047 - Geveltuinen - Reglement - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 18/10/2021 - 20:00 Gemeentelijke lagere school De Notelaar - Turnzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Lieve Kelders, Voorzitter; Leen Wouters, Burgemeester; Maarten Janssens, 1ste schepen; Tom Tachelet, 2de schepen; Juul Liekens, 3de schepen; Nadine Wouters, 4de schepen; Dirk Verhaert, Raadslid; Inge Carpentier, Raadslid; Marleen Elen, Raadslid; Glenn Gené, Raadslid; An Stuyck, Raadslid; Marc De Coninck, Raadslid; Karel Luyckx, Raadslid; Dirk Maes, Raadslid; Herman Platteau, Raadslid; Glenn De Cleen, Raadslid; Nadine Vandecaveije, Raadslid; Viktor Werrebroeck, Raadslid; Lusse Berden, Raadslid; Anne-Marie Matthys, Raadslid; Leen Nagels, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Roger Boeckxstaens, Raadslid

Secretaris

Leen Nagels, Algemeen directeur

Voorzitter

Lieve Kelders, Voorzitter

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00047 - Geveltuinen - Reglement - Goedkeuring

Aanwezig

Lieve Kelders, Leen Wouters, Maarten Janssens, Tom Tachelet, Juul Liekens, Nadine Wouters, Dirk Verhaert, Inge Carpentier, Marleen Elen, Glenn Gené, An Stuyck, Marc De Coninck, Karel Luyckx, Dirk Maes, Herman Platteau, Glenn De Cleen, Nadine Vandecaveije, Viktor Werrebroeck, Lusse Berden, Anne-Marie Matthys, Leen Nagels
Stemmen voor 21
An Stuyck, Dirk Maes, Dirk Verhaert, Glenn De Cleen, Glenn Gené, Herman Platteau, Inge Carpentier, Juul Liekens, Karel Luyckx, Leen Wouters, Maarten Janssens, Marc De Coninck, Marleen Elen, Nadine Vandecaveije, Nadine Wouters, Roger Boeckxstaens, Tom Tachelet, Viktor Werrebroeck, Lusse Berden, Anne-Marie Matthys, Lieve Kelders
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00047 - Geveltuinen - Reglement - Goedkeuring 2021_GR_00047 - Geveltuinen - Reglement - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Er dringt zich een nieuw reglement op, dat start vanuit het idee dat een geveltuin toegelaten is mits voldaan wordt aan enkele voorwaarden. 

Het Vlaams gewest wenst de werkwijze van toelating na aanvraag te behouden op haar gewestwegen. 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, na wijzigingen.

De nieuwe gemeentewet, artikel 119.

Het gemeenteraadbesluit van 17 september 2012 houdende het reglement op geveltuintjes. 

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025.

Aanleiding en context

Op 17 september 2012 werd door de gemeenteraad een reglement op geveltuintjes goedgekeurd. 

Daarin was voorzien dat voor de aanleg van een geveltuin een vergunning bij gedoogzaamheid nodig was, en dat het college van burgemeester en schepenen beslist over het toekennen van de vergunning. 

Deze wijze zou mensen kunnen afschrikken of ontmoedigen, terwijl de geveltuinen net gepromoot moeten worden. Een geveltuin zorgt immers voor een mooi groen straatbeeld. Het kan ook werken als isolatielaag bij koude en natuurlijke verkoeling bij hitte. Tenslotte zorgt iedere uitgebroken stoeptegel voor meer ontharding en waterdoorlating. 

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement op geveltuinen goed als volgt:

Artikel 1

Dit reglement is van toepassing op zowel gemeentewegen als gewestwegen en vervangt het reglement op geveltuintjes, goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 september 2012.

Artikel 2

Een geveltuin is een beplant deel van de openbare weg, tegen een gevel van een gebouw of vrijstaande muur, inclusief de afboording. Een geveltuin wordt gemaakt door het wegnemen van 1 of 2 rijen tegels van een gedeelte van het voetpad.  

Artikel 3

De weggenomen tegels dienen bewaard te blijven zodat het gedeelte van de openbare weg in zijn oorspronkelijke staat kan worden hersteld.

Artikel 4

De beheerder van een geveltuin is de eigenaar of de gebruiker of de houder van het zakelijk recht, van een woning, waar een geveltuin wordt of is aangelegd.

Artikel 5

Bij een gemeenteweg geldt: voor de start van de aanleg van een geveltuin moet hiervan schriftelijk melding worden gedaan, via de website van de gemeente Wijnegem.

Bij een gewestweg (Turnhoutsebaan N112, Houtlaan (N12), Krijgsbaan (R11) en Merksemsebaan van Houtlaan tot de grens met Deurne (N120)) geldt:  voor de aanleg van een geveltuin blijft een vergunning bij gedoogzaamheid nodig. De dienst ruimtelijke ordening staat in voor de behandeling van de aanvraag, het college van burgemeester en schepenen beslist over de toekenning van de vergunning.

Artikel 6

De afmetingen van de geveltuin zijn:

  • breedte: er moet nog minimum 1,50 meter voetpadbreedte overgelaten worden,
  • lengte: de geveltuin moet op minimum 0,3 meter van de perceelscheiding liggen tenzij de buren schriftelijk akkoord gaan daarvan af te wijken,
  • diepte: alle voorzorgen worden genomen om te voorkomen dat ondergrondse leidingen worden beschadigd. Herstel van schade gebeurt op kosten van de beheerder. Hij is verantwoordelijk voor het aanvragen van informatie betreffende de aanwezigheid van ondergrondse leidingen,
  • vrije doorgangshoogte: in de minimale voetpadbreedte van 1,50 m moet een vrije hoogte van minstens 2,20 meter worden gerespecteerd.

Artikel 7

Er mogen geen planten met doornen gebruikt worden in geveltuinen.  

Artikel 8

De rand van de geveltuin wordt ofwel vlak, ofwel met een opstaande rand van maximum 10 cm toegelaten. Hiervoor worden bij voorkeur de verwijderde tegels gebruikt. De breedte van de afboording is inbegrepen in de maximale breedte van de geveltuin.

Artikel 9

De beheerder dient bij de aanleg de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Mogelijke schade aan de leidingen en kabels valt ten laste van de beheerder. Bij de minste twijfel over de aanwezigheid van leidingen en kabels dient informatie te worden ingewonnen bij nutsbedrijven.

Het lokaal bestuur herstelt eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door de geveltuin, op kosten van de beheerder.

De beheerder verbindt zich ertoe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden aan het lokaal bestuur en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

Artikel 10

Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verlichtingspalen en pictogrammen moeten steeds zichtbaar en bereikbaar blijven.

Artikel 11

De beheerder moet de geveltuin en de verharding errond zodanig onderhouden dat ze geen hinder of gevaar opleveren. De beheerder moet dus steeds de afmetingen van de geveltuin respecteren, gevallen bladeren en vruchten verwijderen en verhinderen dat de wortels van de geveltuin de staat van het voetpad aantasten.

De beheerder zal de door het lokaal bestuur opgelegde herstellingswerken of aanpassingswerken op eerste verzoek onmiddellijk uitvoeren.

Het lokaal bestuur behoudt zich het recht voor om geveltuinen die niet overeenstemmen met dit reglement, op kosten van de beheerder, te verwijderen en de openbare weg in oorspronkelijke staat te herstellen, zonder dat het lokaal bestuur tot enige schadevergoeding verplicht kan worden.

Artikel 12

De beheerder is burgerrechtelijk verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortspruiten uit de aanwezigheid van de geveltuin of het niet naleven van het reglement. De beheerder vrijwaart het lokaal bestuur tegen alle vorderingen die derde(n) tegen haar instellen als gevolg van de geveltuin of de aanleg ervan.

Artikel 13

In het geval dat er werkzaamheden aan het openbaar domein worden uitgevoerd, is het lokaal bestuur gerechtigd de tijdelijke verwijdering van de geveltuin te eisen ten behoeve van werkzaamheden. Het lokaal bestuur betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder.

Artikel 14

Wanneer de geveltuin wordt verwijderd door de beheerder moet deze het lokaal bestuur hiervan op de hoogte brengen, opdat het lokaal bestuur de openbare weg in zijn oorspronkelijke staat kan herstellen met de door de beheerder bewaarde tegels. Hieraan zijn geen kosten verbonden voor de beheerder, tenzij de beheerder het naliet de uitgebroken tegels te bewaren.

Artikel 15

Dit reglement gaat van kracht op 1 november 2021 en vervangt vanaf dan het reglement van 17 september 2012 houdende het reglement op geveltuintjes.