Terug
Gepubliceerd op 15/09/2021

2021_RMW_00002 - COVID-19 - Verlenging samenwerkingsovereenkomst voor bronopsporing - Addendum 3 - Goedkeuring

OCMW-Raad
ma 20/09/2021 - 21:00 Gemeentelijke lagere school De Notelaar - Turnzaal
Datum beslissing: di 21/09/2021 - 17:01
2021_RMW_00002 - COVID-19 - Verlenging samenwerkingsovereenkomst voor bronopsporing - Addendum 3 - Goedkeuring 2021_RMW_00002 - COVID-19 - Verlenging samenwerkingsovereenkomst voor bronopsporing - Addendum 3 - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Sedert de opstart vormt optie 1 (bronopsporing, en quarantainecoaching) een belangrijk beheersinstrument om contacten van besmette personen snel te identificeren en in quarantaine te plaatsen, (uitbraak)clusters te detecteren en isoleren en burgers blijvend aan te moedigen en te sensibiliseren om de basismaatregelen vol te houden om zo de transmissie van het COVID-19 virus te doorbreken en deze pandemie in te dijken. 

Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

Als enige niveau ondernemen lokale besturen concrete acties om de bronopsporing te versterken. Ze leggen verbanden door analyse van de beschikbare gegevens, inclusief de gegevens verkregen uit de samenwerkingsovereenkomst met de zorgraad, waardoor ogenschijnlijk willekeurige besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht om op die manier verdere verspreiding van COVID-19 te beperken door het aanpassen van het lokale beleid inzake infectiebestrijding. Wanneer zij hotspots detecteren, nemen zij eveneens maatregelen om deze te isoleren en zo mogelijk in te perken. 

Intussen vordert de vaccinatiecampagne in Vlaanderen met rasse schreden. Niettemin zal bronopsporing de komende maanden nodig blijven. Dit blijft een tweede belangrijke beschermingslinie tegen de verspreiding van het virus. 

Uit 2020 leerden we dat de combinatie van versoepelingen van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moesten indijken in de lente- en zomermaanden, de terugkeer van vakantiegangers en het slechter wordende weer naar het einde van de zomer toe mogelijk aanleiding gaven tot de tweede en meest dodelijke golf van de corona-pandemie in België. Het begin van de tweede golf werd door Sciensano vastgesteld op maandag 31 augustus 2020. 

De vaccinatiecampagne draait weliswaar op volle toeren, maar het zal vermoedelijk nog tot het najaar 2021 duren vooraleer de vaccinatiegraad voldoende hoog is om groepsimmuniteit te bekomen. 

Het Hoog Overlegcomité stelt in haar verslag van 18 juni 2021 (2020C80750.002): “Het virus zal de volgende maanden blijven circuleren. Bovendien is het risico op nieuwe varianten reëel, die mogelijks een hogere besmettelijkheid en ziektegraad veroorzaken. In dat verband heeft het Comité kennis genomen van de huidige situatie met betrekking tot de delta-variant. Alleen een zo breed mogelijke vaccinatiecampagne biedt hier een afdoend antwoord op. Verder is het belangrijk dat de verschillende onderdelen van een deugdelijk risicobeheer, met name preventie, testing, isolatie en quarantaine, contactopvolging, outbreak management, ventilatie, enz. op een adequaat en doeltreffend niveau worden gehandhaafd.”. 

Uit de evaluatie van de periode 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 blijkt de meerwaarde van de lokale besturen. Door hun direct contact met de burger en diepgaande kennis van de lokale situatie kunnen de lokale besturen de bronopsporing en quarantainecoaching heel doeltreffend aanpakken. Hierbij gebruiken ze verschillende acties en methodieken om nieuwe uitbraken en nieuwe besmettingen snel te lokaliseren en te bekampen. In aanvulling van de centrale contacttracing op het Vlaamse niveau konden de lokale besturen fysieke hulp bieden of zelfs beschermingsmateriaal ter beschikking stellen. 

Met het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, heeft de Vlaamse Regering de contouren voor de complementaire werking en inzet in preventie, sensibilisering, lokale bronopsporing, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personen door lokale besturen na 31 augustus 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie voor optie 1. 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters. 

Juridische grond

De OCMW-wet van 8 juli 1976, meer bepaald artikel 57 § 1.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 2.

Het decreet van 18 juli 2008, meer bepaald artikel 8 § 1 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

Het decreet van 29 mei 2020 betreffende de organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19 en het uitvoeringsbesluit van 12 juni 2020.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 mei 2019 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 16 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.

Het besluit van de administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid van 15 mei 2020 tot erkenning van de zorgraad van Eerstelijnszone Voorkempen met ingang van 1 juli 2020.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestriijding van de COVID-19 pandemie te versterken.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestriijding van de COVID-19 pandemie te versterken.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing  ter bestriijding van de COVID-19 pandemie te versterken.

Het besluit van de OCMW-raad op 16 november 2020 betreffende de samenwerkingsovereenkomst met de Eerstelijnszone Voorkempen voor de pool huisbezoekers.

Het besluit van de OCMW-raad op 18 januari 2021 betreffende de samenwerkingsovereenkomst voor bronopsporing.

Het besluit van de OCMW-raad op 19 april 2021 betreffende de verderzetting van de samenwerkingsovereenkomst voor bronopsporing - addendum 1.

Het besluit van het vast bureau op 12 november 2020 betreffende de keuze voor optie 1 met betrekking tot de lokale contact- en bronopsporing.

Het besluit van het vast bureau op 27 mei 2021 betreffende de verderzetting van de samenwerkingsovereenkomst voor bronopsporing - addendum 2.

Aanleiding en context

Ter ondersteuning van de centrale contactopsporing worden de lokale besturen door de Vlaamse Regering gemobiliseerd om bijkomend in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine coaching en contactonderzoek. De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de centrale contactopsporing en de reeds bestaande initiatieven op het niveau van de eerstelijnszone. 

Op basis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 werd voor de lokale besturen die deze opdracht op zich namen subsidie voorzien voor de periode van november 2020 tot en met maart 2021. 

Wat de aard van de engagementen betreft, konden lokale besturen kiezen tussen de volgende opties: 

  • optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantaine coaching
  • optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantaine coaching én aanvullend lokaal contactonderzoek.

In overleg met Eerstelijnszone Voorkempen engageerde het lokaal bestuur Wijnegem zich voor optie 1. De OCMW-raad besliste op 18 januari 2021 om de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg & Gezondheid in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie voor de contact- en bronopsporing – optie 1 goed te keuren.

Naar aanleiding van het besluit van 19 maart 2021 van de Vlaamse Regering besliste de OCMW-raad deze opdracht verder te zetten en subsidie aan te vragen voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021. 

Met het wijzigingsbesluit van 7 mei 2021 verlengde de Vlaamse Regering reeds de subsidieperiode voor optie 1 en optie 2 tot 31 augustus 2021.

Met het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 krijgen de lokale besturen de mogelijkheid voor optie 1 de periode te verlengen van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 77-78 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd op basis van artikel 77-78 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De ocmw-raad beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, het geconsolideerde besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het voorgelegde addendum en keurt dit goed.

Artikel 3

Het addendum en een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.